Bilim dünyasında küçük bir gezinti.

7 Eylül 2014 Pazar

Son Dönemde Robot Teknolojisi Ne Kadar İlerledi?


Robot
Son yıllarda dünyamızda birçok alanda teknolojik robotlar kullanılmaya başlandı. Tıpta, sporda, inşaatta ve askeri alan gibi çeşitli yerlerde bunlardan faydalanıyoruz. Peki robotlar bize ne gibi yararlar sağlarlar? Robotların kullanıldığı birkaç alan;

 
Cerrahi Robot
Hastanelerde;
  Artık hastanelerde daha hijyenik ameliyatlar yapılmaya başlandı.
Ameliyat sonrası gözüken neşter ve dikiş izi gibi şeyler yerini toplu iğne büyüklüğündeki dikkat çekmeyen görüntülere bıraktı.


 
Askeriyede;
İnsansız Uçak
 Asker için tehlike belirten bölgelere artık robotlar gidip savaşıyor. Teröristlerin yeri insansız hava araçları sayesinde gözetlenebiliyor,böylece ani bir saldırı olduğunda askerler tehlikeye atılmamış oluyor.

 
Gol Çizgisi
Sporda;
  Örneğin futbolda bu sene uygulanmaya başlanan gol çizgisi uygulaması hakem hatalarının önüne geçmeye başladı. Bir başka örnek tenisi verebiliriz. Bunda da benzer uygulama yapılmaktadır. Şahin göz uygulamasıyla topun çizgiyi geçip geçmediği anlaşılabiliyor.

 

Drone Kamera
Belgesel veya tanıtım için çekilen filmlerde de robotlar yardımımıza koşuyor.
Bir şehrin tanıtımı için gökyüzünden video çekmek bir hayli kolaylaştı. Quadrocopter'lere kamera yerleştirerek bu görüntüler kolayca çekilebiliyor.

 
İnsansı Robot
Tabi robotlar ne kadar gelişiyorsa bunun yanı sıra robotlara yüklenen yazılımlarda paralel olarak gelişiyor.
Günlük hayatımızda mutfaklarda, temizlikte, arabalarımızda bunları kullanıyoruz. Günlük yaşamda robotların genel kullanım alanı olan mutfaklarda kullandığımız birçok robotlar bıçakla yapılan işlerde meydana gelen yaralanmaların önüne geçiyor. Ayrıca en güzel faydası zamandan kazandırıyor. Belki gün boyunca süren yemek hazırlama süreci robotlar sayesinde bir kaç saat kısaldı. İnsanların sürücülükte ki görevleri de git gide azalmaya başladı. Örneğin, otonom arabalarda ki park özelliği sayesinde artık arabalar kendi kendine park edebiliyor.

  Robotların gelişmesinin bize yararları ne derseniz, daha sağlıklı hayat, daha güvenli yaşam , işlerimizi daha hızlı yapıp kendimize artan vakit oluşturmamız diye sıralayabiliriz. 

2 yorum:

Paylaşımların daha Yararlı Olması için Değerli Yorumlarınızı Bekliyorum
Sevgi ve esenle kalın...

Mustafa Türköz

Blog Arkadaşlarım

Popüler Yayınlar

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe