Bilim dünyasında küçük bir gezinti.

16 Temmuz 2015 Perşembe

Işık Hızı ve Kütle Çekimi - Hangisi Daha Hızlı?


Sizce kütle çekimi ışık hızına göre ne kadar hızlıdır?

Bir okyanusun ortasında kendinizi sandalda dinlenirken düşünün. Gökyüzünde dolunay var ve gelgitten dolayı okyanus suları yükselmiştir. Ay'ın birdenbire ortadan yok olduğunu varsayalım. Şimdi çok garip bir şey olacaktır. Newton Yasası, Ay'ın kütle çekiminin yok olması nedeniyle, siz Ay'ın kaybolduğunu görmeden yaklaşık bir buçuk saniye önce suların alçalmaya başlayacağını öngörmektedir. Yani su bir buçuk saniye önce çekilmeye başlıyormuş gibi görünecektir.

Ay
  Newton'a göre bunun nedeni, Ay ortadan yok olur olmaz kütle çekiminin de o anda yok olacak olması, kütle çekiminin yokluğu sonucunda da suların hemen çekilmeye başlayacak olmasıdır. Ama ışığın Ay'la Dünya arasındaki 380.000 km mesafeyi kat etmesi bir buçuk saniye alacağından, siz Ay'ın kaybolduğunu hemen göremezdiniz; Ay gökte pırıl pırıl parlarken sular çekiliyor gibi görünürdü. Yani Newton'un yaklaşımına göre kütle çekimi bizi ışıktan önce etkiler. Ama Einstein bunun doğru olmadığından emindi. 1907'de Einstein özel görelilikle çelişmeyecek bir kütle çekimi kuramı formüle edebilmek için aralıksız çalıştı. Einstein sonunda bir problem bulmuştu ve çalışmasını 1915'te nihayet ortaya çıkardı.

"Aslında kütle çekimi iki cismin birbirini çekmesi değildir. Newton fiziğine göre bu böyledir. Einstein'ın görelilik teorisi göstermiştir ki kütle çekimi cisimlerin birbirine kuvvet uygulaması değildir. Kütle çekimi dediğimiz olay, uzay-zaman dokusunun bükülmesiyle ilgilidir."

2 yorum:

  1. Hocam slovenya hakkinda yazim gelmiştir. :) yazi için teşekkürler bu arada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Furkan. Tamam bakıyorum şimdi :)

      Sil

Paylaşımların daha Yararlı Olması için Değerli Yorumlarınızı Bekliyorum
Sevgi ve esenle kalın...

Mustafa Türköz

Blog Arkadaşlarım

Popüler Yayınlar

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe