Bilim dünyasında küçük bir gezinti.

8 Mayıs 2016 Pazar

Yüz Yıllardır Gizemini Koruyan Sihirli Kareler

Sihirli Kare

Sihirli karelerin M.Ö 2200 yıllarına kadar dayandığı söylenmektedir ve hakkında birçok rivayet vardır.

Sihirli kare, n > 2 olmak şartıyla n x n boyutlu bir kare matristeki sayıların sağdan sola, yukarıdan aşağıya ve köşegen çizgisi doğrultusunda toplamlarının aynı değerleri vermesine denir. Bu değere de sihirli sabit denir.

Sihirli sabite S dersek, formülü şu şekilde olur;

Sihirli Sabit

Örneğin 4x4'lük bir kare matriste sihirli sabitimiz 4x(4^2+1)/2 = 34 olur.

Sihirli Kare

Bir sihirli kare oluşturmanız için illa formülle sihirli sabit bulmanız gerekmez. Kendinizde farklı bir sihirli sabit oluşturabilirsiniz. Bu sadece yöntemlerden bir tanesidir.

Sihirli Karelerin Kullanım Alanları?

  • Astronomi
  • Oyun Kuramı
  • Simya
  • Doğa Olayları
  • İnsan Davranışları
  • Olasılık ve Analiz Problemleri

Şuana kadar sihirli karelerde rekor Peter Weber ve Tassilo Herbig tarafından oluşturulan 3559 x 3559 boyutlarındaki sihirli karedir.

Matematik dünyasında Benjamin Franklin'in ve Prof. Dr. Asker Ali Abiyev'in sihirli kareleri ünlüdür.

Abiyev'in Sihirli Karesi

Abiyev 1934 yılı Bakü'de doğmuştur. Türkiye'de de Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü'nde görev yapmıştır.

Sihirli kareler konusunda Abiyev'in ilgi görmesinin sebebi ise 3 Mart 1996'da bulduğu algoritma ile istenilen sayılardan(tam sayı, gerçel sayı, karmaşık sayı) istenilen dereceden ve sonsuza kadar sihirli kare oluşturabilmesidir.

Ayrıca Abiyev'in Sihirli karesinin diğerlerinden farkı bir dengenin olmasıdır. Mesela sihirli karedeki her sayıya değeri kadar bir ağırlık verildiğinde kütle merkezi karenin tam ortası olmaktadır.

Abiyev bu buluşunun kriptoloji, şehir planlaması, mimarlık, gen mühendisliği ve bilgi teknolojisi gibi alanlarda faydalı olabileceğini söyler.

Sihirli Kare Nasıl Oluşturulur?

Sihirli kare oluşturmak için tabi ki tek bir yöntem yoktur. Bu yöntemlerden bir tanesine aşağıdaki videodan bakabilirsiniz.



7 yorum:

  1. Matematik çok korkutucu :(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden korkutsun, aksine çok eğlenceli ve hayatın temelidir matematik :) Sadece biraz sabır gerekli öğrenmek için. Gizemlerini gördükçe beni içine çekiyor :)

      Sil
    2. Matematik sevmediğim için bu durum ...

      Sil
    3. Umarım matematikle barışırsınız. Bu blogda basitçe matematik alanlarından bahsetmeye çalışıyorum insanlara sevdirebilmek için. Yazıları matematikten soğutacak şekilde yazmıyorum değil mi :) Öyleyse taktik değiştirecem :)

      Sil
    4. Yazılarınız güzel araya başka alternatif şeyler serpiştirilebilir daha daha güzel olacağına eminim tabi fikir nacizhane uzman değilim. Gelip okuyorum öğreniyorum. Taktik kısmına gelirsem herkesin bir yoğurt yiyişi vardır. Karışılma malıdır en iyi yazan kişi bilir :) Politik yazdım :))

      Sil
    5. Teşekkür ederim. Yazarken benimde bilgilerim pekişiyor, iki kere öğreniyorum. Ayrıca okuyanlara da faydalı olmasını istiyorum. Okuyucu bir şey anlamazsa boşa yazmış olmuyum,bu yüzden sordum, anlaşılıyor ise sorun yok :) Alternatif konular için benim onları merak etmem gerek, farklı konularada deginmeye çalışırım. Bloguma politik şeyler karıştırmayın lütfen :)

      Sil
  2. [https://www.youtube.com/watch?v=vCrfKnM37OM ] veya Yüz Yıllardır Gizemini Koruyan Sihirli Kareler~muCosmo viedosunu Saytınlza eklersiniz çok iyi olur



    YanıtlaSil

Paylaşımların daha Yararlı Olması için Değerli Yorumlarınızı Bekliyorum
Sevgi ve esenle kalın...

Mustafa Türköz

Blog Arkadaşlarım

Popüler Yayınlar

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe